Niste prijavljeni Prijava »

Besplatna dostava za kupovinu iznad 300 HRK 

Narudžbe zaprimljene do 12.00 šaljemo isti dan!

Hiperinzulinizam

Da bismo bolje razumjeli zašto se debljamo, moramo objasniti pojam djelovanja inzulina i reguliranja glikemije.

Glikemija je šećer (glukoza), koja se nalazi u krvi. Ujutro, na tašte, 1 litra krvi sadrži približno 1 g šećera. Kad jedemo ugljikohidrate, glikemija poraste dok ne dosegne glikemijski vrh i tada gušterača počinje izlučivati hormon inzulin. To smanjuje glikemiju tako da višak šećera pohrani u mišićnom tkivu ili jetru.

Hiperinzulinizam je posljedica prekomjernog lučenja inzulina iz gušterače i funkcionalni je uzrok prekomjerne tjelesne težine/visoku razinu šećera u krvi. U posljednjih 25 godina brojna znanstvena istraživanja su pokazala da je hiperinzulinizam uvijek povezan sa prekomjernom tjelesnom težinom. B. Jeanrenaud je dobro opisao taj proces: »U svim primjerima pretilosti, neovisno o osobi, uvijek je prisutan hiperinzulinizam, koji je proporcionalan sa indeksom tjelesne mase (BMI), koji mjeri stupanj prekomjerne tjelesne težine.« 

Osoba, koja povremeno konzumira jedan ili više ugljikohidrata s visokim GI, izlučit će inzulin, koji je potreban za snižavanje razine šećera u krvi. Kada osoba ima naviku da konzumira ugljikohidrate s visokim GI, njeno tijelo se odupire inzulinu (također poznato kao osjetljivost na nizak inzulin). Glukoza će se, unatoč lučenju inzulina, pokušati zadržati u krvotoku osobe, što se zove sindrom inzulinske rezistencije, te je tipičan za dijabetes tipa 2.

Inzulinski receptori prestaju pravilno funkcionirati i stanična tkiva ovisna o glukozi ne prepoznaju prisutnost inzulina. Kad se glukoza nakuplja u krvotoku, zadrži se visoka razina šećera u krvi, umjesto da odlazi u stanice. Kao rezultat ove reakcije, naš organizam postane »nestrpljiv« i naredi gušterači, da luči više inzulina, što dovodi do hiperinzulinizma. Tako nastane začarani krug, u kojem hiperinzulinizam uzrokuje otpornost na inzulin i sakupljanje suvišnih masnih naslaga.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo. Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija

Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Nutrisslim

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

  1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
  2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
  3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.