Masnoće
Masnoće su kod živih bića važne za gradnju i metabolizam. Nalaze se u svim masnim namirnicama i općenito u svim mastima. Kad ih probavimo, razgrade se i organizmu su dostupne u obliku masnih kiselina. Sljedeće su ključan sastojak staničnih membrana, jer se u njima skladišti energija.
Suvremeno masnoće dijelimo prema njihovom kemijskom sastavu, koji ih razdijeli prema njihovim prehrambenim svojstvima:
- Zasićene masne kiseline: nalaze se u mesu (svinjskom, goveđem, telećem, …), neobranim mliječnim proizvodima (sir, mlijeko, vrhnje, …) i jajima.
- Jednostruko nezasićene masne kiseline (maslinovo ulje, guščja mast i jetra, pačja mast, …)
- Višestruko nezasićene biljne kiseline (suncokretovo ulje, oraščići, …)
- Nezasićene prerađene masne kiseline: njihov kemijski sastav se zbog industrijske prerade promjeni (industrijsko pripremljena hrana, kao što je kruh, keksi, torte i slastice, …)
- Višestruko nezasićene životinjske masne kiseline: nalaze se u ribama i lupinastom voću (omega 3).
Neke masnoće debljaju brže od drugih, iako imaju sličnu kalorijsku vrijednost.
Masnoće, koje debljaju:
- Nasićene masne kiseline
- Nezasićene prerađene masne kiseline
Masnoće, koje skoro ne debljaju:
- Jednostruko nezasićene masne kiseline
- Višestruko nezasićene masne kiseline
Masnoće, koje ne debljaju:
- Višestruko nezasićene životinjske masne kiseline (omega 3)
Savjet:
Od ribljih masnoća gotovo se ne možemo udebljati. Čak je dokazano, da organizam za probavu ovih masnoća potroši više energije, nego što ju dobije njihovom konzumacijom.