Niste prijavljeni Prijava »

Besplatna dostava za kupovinu iznad 300 HRK 

Narudžbe zaprimljene do 12.00 šaljemo isti dan!

Ta box odstrani levi menu na strani

Glikemijski indeks

« Natrag


Glikemijski indeks (GI) razvrstava namirnice prema porastu šećera u krvi poslije konzumacije ugljikohidratnih namirnica u usporedbi sa glukozom ili bijelim kruhom. Postoje 3 kategorije - namirnice s niskom, srednjom ili visokom vrijednošću GI. Pojam glikemijsko opterećenje, osim GI, također ubraja i stvarnu količinu ugljikohidrata u namirnicama.

Pojedemo li komadić čokolade ili šnitu integralnog kruha, oboje sadrže ugljikohidrate, međutim njihove vrijednosti glikemijskog indeksa su različite. Kako se utvrđuje glikemijski indeks (GI) i što utječe na njega? U čemu se razlikuje od glikemijskog opterećenja?  

Utvrđivanje GI

Glikemijski indeks se utvrđuje tako, da ispitanici pojedu referentnu namirnicu - glukozu ili bijeli kruh. Razina glukoze u krvi mjeri se 2-3 sata. Nadalje, glikemijski indeks odabrane namirnice se testira tako, da sadrži jednaku količinu šećera i škroba (obično 50 g) kao referentna namirnica. Na grafu se prikazuju dvije krivulje - jedna prikazuje referentnu namirnicu, a druga namirnicu kojoj se utvrđuje glikemijski indeks. Krivulja prikazuje koncentraciju glukoze u krvi tijekom određenog vremena poslije konzumacije. Glikemijski indeks namirnice koju istražujemo je omjer između površine ispod krivulje od namirnice i površine ispod krivulje referentne namirnice, pomnoženo sa 100.

Glikemijsko opterećenje

Osim glikemijskog indeksa postoji i izraz glikemijsko opterećenje. To uključuje i stvarnu količinu šećera ili škroba u namirnici. Tu količinu u gramima pomnožimo sa glikemijskim indeksom namirnice i podijelimo s 100.

Što utječe na vrijednost glikemijskog indeksa namirnica?

Mnogi različiti faktori utječu na vrijednost glikemijskog indeksa. Namirnice, koje sadrže škrob, kojeg enzimi jednostavno rascijepe, općenito pripadaju kategoriji namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Enzimi, naime rascijepe veze u škrobu, oslobodi se glukoza, koja se brzo apsorbira i time se brzo poveća razina šećera u krvi. Među te namirnice ubrajaju se i proizvodi od bijelog brašna i izvori brzo dostupnog šećera.  

Glikemijski indeks namirnica može varirati ovisno o vremenu kuhanja, pohranjivanja ili zrelosti, što je teško uključiti u bazu podataka o glikemijskim indeksima namirnica. Kod kuhanja škrob nabubri i postane lakše probavljiv i dostupan enzimima.

Važna je i vrsta škroba. Škrob je sastavljen od amilopektina i amiloze. Prvi ima razgranatu strukturu te je lakše probavljiv nego amiloza. Stoga, različite vrste riža s različitim udjelom amilopektina ili amiloze, imaju različite vrijednosti glikemijskog indeksa.

Rezistentni škrob, prehrambena vlakna, neprerađene žitarice, fermentacijom dobivene organske kiseline, masnoće i prehrambene bjelančevine snižavaju vrijednost glikemijskog indeksa namirnica.

Na vrijednost glikemijskog indeksa utječe i vrsta šećera. Namirnice bogate saharozom obično imaju niži glikemijski indeks nego škrobne namirnice. Škrob je sastavljen iz samih molekula glukoze, dok je saharoza sastavljena od molekula glukoze i molekula fruktoze, te ima samo blagi utjecaj na porast šećera u krvi.

Namirnice podijeljene u skupine prema glikemijskom indeksu

Istraživači na Sveučilištu u Sydneyu su prema glikemijskom indeksu, podijelili podjelili namirnice u tri skupine - na namirnice s niskim, srednjim ili visokim glikemijskim indeksom. Među one koje imaju nizak glikemijski indeks, uvrstili su namirnice s glikemijskim indeksom ispod 55, među one sa srednjim glikemijskim indeksom one između 59 i 69 te s visokim, one iznad 70. Među zadnje uvrštavamo slatka pića, slastice, kuhinjski šećer. Kad konzumiramo te namirnice, brže se i u većoj mjeri poveća količina glukoze u krvi, što uzrokuje i povećano izlučivanje inzulina. U tablici su okvirne vrijednosti glikemijskog indeksa određenih namirnica.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo. Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija

Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Nutrisslim

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

  1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
  2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
  3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.